История - "Генералската къща"

Отиване към съдържанието

Главно меню:

История

История

             Синеморец                                        


  Синеморец е малко морско селище, разположено в най-югоизточната част на България, на 90 км. южно от град Бургас, сред склоновете на красивата Странджа планина, обрасла с хубави и добре запазени вековни дъбови гори и изобилие от дивеч.
 Землището на селото е заключено между черноморския бряг на изток, устието на река Велека на север и Странджа планина на запад. Климатът е умерено контитентален със сухо-горещо лято и топла-мека зима.
Морето до 1914г. Синеморец е бил населено с гърци. След тяхното изселване тук се настаняват български преселници от Източна Тракия.
 Днес селището наброява около 200 къщи. Главният поминък на селяните е земеделие, скотовъдство и риболов в морето и река Велека. За стопанството на синеморци голямо значение е имало производството на дървени въглища - занаят с много стара традиция и продължително битуване.
Екологично съществуващите тук природни условия благоприятстват за развитието на местната флора и фауна. Особено вкусни са синеморските дини, пъпеши и грозде, както и разпространените от далечни времена субтропични овощни растения - например райска ябълка, смокиня и др. Горите на Странджа ухаят от екзотичното, вечно зелено растение Рододендрон понтикум, известно като "странджатска зеленика" и от диворастящите билки, някои от които с изключителни лечебни свойства. От ранна пролет до късна есен горските поляни изобилстват от разнообразни вкусни гъби. По бреговете на река Велека са съхранени отделни дървесни образци от "лъжнишки дъб", запазени от древни времена, а водите й гъмжат от речни и морски риби. Едно не може да се отрече на Синеморец - неговата безспорна красота!
Този най-южен, най-слънчев и екологично най-съхранен крайморски район е надарен от природата и с най-прекрасните морски плажове. Те не са един и два. Много са! Някои от тях са в непосредствена близост до селото, а други - по-далече. Повечето граничат с прохладните зелени склонове на планината, а някои са набраздени от чудновати скални образувания - "фиорди".
 Водите на крайморската плажна ивица са плитки, топли и прозрачно чисти, а пясъкът е кехлибарено жълт и ситен като мъниста. Великолепието на тази изумителна и неповторима екзотика се допълва от шепота на белите, диворастящи пясъчни лилии и от чародейните морски танци на безобидните делфини.
  Интерес за туристите представляват и близките крайморски селища. Най-близкият до Синеморец (5 км.) градски център е Ахтопол - старо тракийско селище, превърнато от елините (древните гърци) в тяхна колония. Названието на града означава "град на щастието". Днес градчето наброява 5 000 жители, а през летните сезоне - 30 000. Ахтополци са майстори рибари, имат хубави лозя и прекрасен морски плаж. В града има интересни антични и средновековни паметници. Ахтопол е интензивен, традиционен морски курорт и предлага многобройни удобства и развлечения на туристите.
  На 20 км. северно от Синеморец се намира младежкият туристически център - Приморско, който предлага на съвременно европейско равнище необходимите услуги и развлечения.
На юг от Синеморец (10 км.) по живиписно шосе летовниците с интерес се отправят към най-южната точка на българския черноморски бряг - село Резово, разположено от лявата страна на устието на Резовска река. Тук на това място минава географската и политическа граница между България и нейната южна съседка - Турция. Само на 90 км. път от Резово се намира Цариград, разположен на два контитента и три морета, столица на могъщи империи и вековен център.
  Днес Синеморец е хит на съвременния български туризъм. Благодарение на своите природни-екологични дадености селището се развива като активен морски туристически център с интересни атракционни забележителности - уютни ресторанти, барчета и дискотеки с традиционна и съвременна музика и други любопитни забавления. В селото има магазини за хранителни стоки, пощенска станция, автобусни и други битови услуги.
  Къщата на семейство Черкезови е известна като "генералската къща" и е построена през 1982г. сред обширен двор от екзотична растителност, дървета, храсти и много, много цветя. Разположена е в тих спокоен кът в близост до морето (500 м). Тя разполага с 4 луксозни стаи (8 легла), хол, трапезария, кухня, веранда, градина. Оборудвана е с всички електрически уреди, кабелна телевизия и др. Разполага с баркекю и лятна кухня.

 
 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню